tisdag 12 april 2011

Änglar











Änglar är andeväsen . Deras uppgift är att tjäna Gud. Oftast förekommer de i heliga skrifter som budbärare mellan människorna och Gud, men de är även beskrivna som väktare, rådgivare, domare och krigare.
Änglarna är Guds budbärare, men deras främsta uppgift är att vara Hans rådförsamling. Somliga tror att vi har en skyddsängel som vakar över oss dag som natt, och varje människa har en ond och en god ängel som ser över ens steg, den ena vill leda henne rätt på livets väg, den andra in på dödens.
Ärkeängeln Gabriel är traditionellt sett den ängel som uppenbarar sig för Jungfru Maria och berättar att hon ska föda, och flera andra änglar ska ha uppenbarat sig runt Jesus födsel. Två änglar klädda i skinande vita kläder uppenbarar sig även runt Jesu död för att berätta för Maria  att Jesus har återuppstått.
Det finns inte så mycket intresse för hierarkin bland änglarna i Nya testamentet, men däremot skiljer man på goda änglar, såsom Gariel, Metatron och Mikael, och onda änglar, som Beelzebub, Satan och Apollyon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar