måndag 4 april 2011

Varulvar

I foltron är varulvar människor som förvandlas till vargliknande varelser oftast under fullmånen. Antingen är det en förbamnelse och man förvanlas ofrivilligt. Eller så kan det vara frivilligt med hjälp av magi.
Historierna skiljer sig också om hur en varulv ser ut. Modern tid är varulven ungefär lika stor som en kraftig människa, kanske större ändå. De är mer eller mindre täckta av päls. Ibland går de på två ben som en människa, men går framåtlutande. De springer lika snabbt som en varg och har vassa klor.
Enligt den ryska folktron kan man känna igen en varulv i människoskepnad på att det växer borst under tungan. Det finns också exempel på varulvar som beter sig som vargar men behåller sin människoskepnad.

Bärsärkar:
I Norden förekommer många berättelser om varulvar men ibland också om människor som förvandlas till björnar. I den nordiska mytologin existerar något så kallar bärsärkar som var dödsbringande krigare iklädda björn eller vargskinn. De kände varken smärta eller trötthet. En varelse som påminner en aning om våra varulvar. Det diskuteras om dessa myter kan ha en gemensam grund i det gamla indoeuropeiska samhället där de unga ogifta krigarna associerades med vargar.

Vad vi vet så nämndes varulven tidigast Lykaon i den grekiska mytologin. Den förvandlades till en varg för att ha ätit människokött.
I den Nordiska mytologin förvandlades en far och son (hjälten Sigmund och hans son Sinfjötli) till varulvar. Detta skedde när deklätt sig i förtrollande vargskinn.

Nutid, på sena 1990-talet spreds rykten om varulvar efter att Uttar Pradesh i Indien attackerats av människoätande vargar. I vissa fall finns det kopplingar till drogmissbruk.

Den vanliga uppfattningen i yngre svensk folktro är att varulven var dömd att "springa tasse" alltså att gå på fyra ben. Inte, som den i dag allmänna uppfattningen gör gällande, att varulven är hälften människa och hälften varg.


Det var lite historia om Varulven.

//Stay in Reality

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar